Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

-Θάνατος στους φασίστες επιδρομείς-
Αντιβουλγαρικό σύνθημα προκήρυξης που μοιράστηκε σε χωριά της Ανατολικής 
Μακεδονίας, από τους αντάρτες λίγο πριν το «κίνημα της Δράμας»
 Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το Μάιο του 1941 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944 κατέχονταν από το στρατό της φασιστικής Βουλγαρίας. Σ’ όλη τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής βασικό στοιχείο της πολιτικής της ήταν ο πλήρης εκβουλγαρισμός της περιοχής με κάθε μέσο. Κυρίως εκτοπισμοί και απελάσεις όλων εκείνων των στοιχείων που θα μπορούσαν να παίξουν  καθοδηγητικό ρόλο, με παράλληλη εγκατάσταση Βουλγάρων εποίκων. Μέσα σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας προσπαθούν να καταρρακώσουν το ηθικό του υπόδουλου πληθυσμού και  να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης οποιασδήποτε μορφής οργανωμένης αντίστασης. Όμως οι πραγματικοί πατριώτες και καθοδήγηση και όπλα, βρήκαν.
Με πρωτοβουλία των στελεχών του, το Μακεδονικό Γραφείο (Ανεξάρτητο Γραφείο του ΚΚΕ για τη Μακεδονία και την Θράκη) αποφάσισε την έναρξη του αντάρτικου στην Ανατολική Μακεδονία. Στις 28 Σεπτεμβρίου ‘41, πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα ένοπλη αντάρτικη εξέγερση. Οι αντάρτες και οι ένοπλες ομάδες τοπικών οργανώσεων χτύπησαν στην πόλη της Δράμας και σε χωριά της περιοχής. Οι στόχοι των εξεγερμένων ήταν ενάντια στις αρχές άσκησης της φασιστικής εξουσίας της Βουλγαρίας. Αστυνομικά τμήματα και δημαρχεία καταλαμβάνονται ενώ Βούλγαροι αξιωματούχοι και Έλληνες φασίστες συνεργάτες τους εκτελούνται, καταλύοντας για λίγες ώρες τη βουλγαρική εξουσία.
Τα αντίποινα υπήρξαν άμεσα και σκληρά. Οι βουλγαρικές αρχές κατοχής αντέδρασαν με ένα ολοκαύτωμα και πραγματικό λουτρό αίματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε και η Κορμίστα Σερρών, που ήταν ένας από τους στόχους των ανταρτικών ομάδων, αλλά και «τροφοδότης» αυτών. Μετά την εκδήλωση του «κινήματος της Δράμας», η Κορμίστα χαρακτηρίσθηκε ως «χωριό επαναστατικό». ‘Ετσι, το πρωί της 1ης Οκτωβρίου ‘41, βουλγαρικό απόσπασμα, αφού συγκέντρωσε 125 περίπου άνδρες στο υπόγειο του Κοινοτικού καταστήματος, επιχείρησε με πολυβόλα και χειροβομβίδες να τους εκτελέσει. Τελικός απολογισμός, 91 νεκροί ηλικίας 16 – 70 ετών.
Η μελέτη των γεγονότων δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι «το κίνημα της Δράμας» ήταν μια αυθόρμητη επαναστατική κίνηση, μια λαϊκή εξέγερση. Μία ηρωική πράξη αντίστασης, που είχε σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έθεσε τις βάσεις για την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Η τακτική των αντιποίνων σε καμία περίπτωση δεν στάθηκε κατασταλτικός παράγοντας στην συνέχιση του αγώνα ενάντια στο φασιστικό ζυγό. Απόδειξη το έπος της Εθνικής Αντίστασης που κορυφώθηκε τα επόμενα χρόνια.
Η Κορμίστα και η περιοχή της δεν πρέπει να ξεχάσει επ’ ουδενί  τα γεγονότα του ‘41. Το επιβάλλει αυτό ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών της και στην ιστορική αλήθεια που ομολογουμένως δεινοπάθησε και αυτή μέχρι να αποκρυσταλλωθεί. Το μετεμφυλιακό ακροδεξιό  παρακράτος με την τακτική παραχάραξης της ιστορίας καλλιέργησε σενάρια συνομωσίας, χρεώνοντας στην αντίσταση το έγκλημα, θεωρώντας πως ο λαός δεν έπρεπε να κάνει αντίσταση στον κατακτητή.
Όμως ο λαός πρέπει να έχει ιστορική μνήμη, πρέπει να αποσαφηνίσει την ιστορική αλήθεια ώστε να κατανοήσει ποιοι έκαναν αντίσταση και ποιοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές που κάρφωναν πατριώτες φορώντας κουκούλες. Είναι γνωστό πως στην Κατοχή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και Βουλγάρους κατακτητές. Ήταν γεμάτη η χώρα από καταδότες, δωσίλογους και κάθε λογής ρουφιάνους, που μετά τον πόλεμο πήραν θέσεις, αξιώματα και έκαναν καριέρα. Κατά έναν περίεργο τρόπο, όλοι αυτοί απουσιάζουν από τα βιβλία της Ελληνικής  Ιστορίας. Η περίοδος της Κατοχής αλλά και της Χούντας των Συνταγματαρχών, προσφέρουν πλούσια εμπειρία για τον ρόλο του ντόπιου και ξένου φασισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες, μετά τη χούντα, πολλοί φασίστες απ’ αυτούς βρήκαν καταφύγιο στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και παριστάνανε τους δημοκράτες γιατί τους φρόντιζε και τους «ταΐζε» καλά το σύστημα. Τώρα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να βολεύουν όλους αυτούς, αυτοί απελευθερώθηκαν, απενοχοποιήθηκαν και δηλώνουν με περηφάνια πως είναι φασίστες.
Έτσι από τα «τάγματα ασφαλείας» της Κατοχής, φτάσαμε στα «τάγματα εφόδου» της χρυσής αυγής. Τα ναζιστικά, φασιστικά και εθνικιστικά τους παραληρήματα προσδιορίζουν ακριβώς το γκρίζο πολιτικό και ιδεολογικό τους υπόβαθρο, που σχετίζεται αποκλειστικά με την βία, το μίσος, το ρατσισμό και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  αναπολώντας τις εκκαθαριστικές τακτικές του Χίτλερ. Πρόκειται για τη συμμορία που σήμερα κυνηγάει και σκοτώνει μετανάστες, αύριο ομοφυλόφιλους, τσιγγάνους, αριστερούς, ανάπηρους, ψυχικά ασθενείς και οτιδήποτε άλλο «μολύνει» την «καθαρή» φυλή τους. Η χρυσή αυγή  με το λαϊκίστικο προσωπείο που φοράει δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο  που  την θέλει υπηρέτη του πολιτικού συστήματος. Είναι το μακρύ «χέρι» της εξουσίας που κάνει όλες τις βρόμικες δουλειές, που δεν θέλει να κάνει αυτή.  Σήμερα υπό την νέα κατοχή της τρόικας και του ΔΝΤ  και μέσα στο γενικότερο κλίμα της κοινωνικής κατάρρευσης, καλούνται τα  «τάγματα εφόδου» της χρυσής αυγής να παίξουν το ρόλο που τους δίνει το σύστημα, εξυπηρετώντας στην πραγματικότητα τα συμφέροντα της αστικού κράτους.
Και σαν να μην φτάνει αυτό, ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής μη σεβόμενος την ιστορική μνήμη και κρυμμένος πίσω από το πρωτόκολλο, τους καλεί να παρευρεθούν στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της Κορμίστας.
 Καλεί δηλαδή τους ιδεολογικούς και πολιτικούς απογόνους των σφαγέων βουλγάρων φασιστών, να τιμήσουν τα θύματα του φασισμού και του ναζισμού. Το νεοναζιστικό φαινόμενο της χρυσής αυγής είναι χρέος μας να το απαντήσουμε σωστά και να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Τώρα, όλοι μαζί να αντιταχθούμε στη φασιστική λαίλαπα που απλώνεται παντού με πρόσχημα την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της οικονομικής κρίσης.
Ο λαός μέσα από τους αγώνες του  ιστορικά απέδειξε, ότι το φασισμό όταν τον πολεμάς, τον συντρίβεις. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην παρουσία τους. Δεν χωράν πουθενά. Προς τη στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού στην ιστορική μνήμη και στους τόσους νεκρούς του φασιστικού – ναζιστικού ζυγού, η κοινωνία οφείλει να απαξιώσει πλήρως τα επικίνδυνα ιδεολογήματα τους και να τους απομονώσει, τοποθετώντας τους στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Κ Ο Ρ Μ Ι Σ Τ Α  1 9 4 1  -  Δ Ε Ν   Ξ Ε Χ Ν Α Μ Ε   Δ Ε Ν   Σ Υ Γ Χ Ω Ρ Ο Υ Μ Ε
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ